Varis Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri

Ellili yaşlarının sonunda olan her iki kişiden birinde görülen varis problemi, batı toplumda her on kişiden birinde veya ikisinde görülüyor. Bu problem kalp damar sağlığınızla alakalı olduğundan varisler hakkında bilgi edinmenizde yarar var.

Varis Hastalığı Nedir?

İşten veya okuldan eve geldiğinizde bütün vücudunuzda hissettiğiniz bir ağrı veya ağırlık hissi söz konusuysa, diğer bir belirti olarak ise bacaklarınızda da birçok kılcal damar oluşumu görebiliyorsanız varis hastalığından mustarip olabilirsiniz.

Bu hastalığa sahip kişilerde bacaklarda ağrı, yanma, kasılma ve huzursuzluk, ayak bileklerinde şişlik ve mor lekeler, ciltte kızarıklık ve kaşıntı, cilt altında uzun süren kanamalar da görülüyor.

Bu hastalık, bacakta bulunan toplardamarların yetmezliği ve genişlemesi olarak tanımlanabilir. Varis, toplumda yaşayan insanların yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında görülen bir hastalıktır. Yaş aldıkça ihtimalin arttığı varis hastalığında 50 yaşın üzerindeki kişilerde yüzde ellilik oranla görülüyor. Varis hastalığının dört adet tipi bulunuyor.

Ayrıca bakınız: Varis Nedir? Neden Olur?

Varisin Örümcek Ağı Tipi

Bu tip variste telanjiektazi adı verilen damarlar cildin yüzeysel kısmında görülebiliyor. Bu damarlar bir milimetre ya da daha küçük bir çapa sahip olan damarlardır ve elle hissedebileceğiniz bir kabarıklığa sahip değildir.

Örümcek ağı varisli diz altı bacak fotoğrafı
Örümcek Ağı Varis Tipi

Örümcek ağı varis tipindeki damarlar yıldız şekilli veya örümcek ağına benzer oluşumlara sahip olmasının yanında genellikle kırmızı renkte gözükürler.

Varisin Retiküler Tipi

Bu varis tipindeki damar genişlemeleri dört milimetreden küçük ve bir milimetreden büyük alana sahiptir. Ayrıca ciltten hafif kabarık bir yapıya sahip olduklarından küçük bir ihtimal de olsa elle hissedilebilirler.

Retiküler varise sahip bacak görseli
Retiküler Varis Tipi

Varisin Büyük Toplardamar Tipi

Bu varis tipi safen ven varisleri olarak da adlandırılır ve bu varisler hem elle hem de gözle kolayca fark edilebilecek tipteki varislerdir. Büyük geniş kıvrımlar oluşturan safen venler, üç milimetreden büyük bir çapa sahip olurlar.

Büyük Toplardamar Tipi Varis

Bu varis tipi deri altında olduğu için derinin rengini değiştirmiyor, gözüken tek şey damarın sahip olduğu yeşil rengin yansıması oluyor. Bu tip varisleri tespit etme işlemi ise Doppler USG ile muayene ederek olmaktadır. Kimi zaman dışarıdan belirgin olabilir, kimi zaman dışarı az yansıyabilir, o sebeple muayene oldukça önemlidir.

Varisin Büyük Köprü Toplardamar Tipi

Bacakta derin bir tabakada bulunan bu toplardamarlar varisleri, bulundukları konum neticesiyle dışarıdan gözükmezler. Yine de görünmüyor oluşu soruna yol açmayacağı anlamına gelmiyor, bu varis tipinde bacaklarda ödem ve dolaşım bozukluğu, venöz ülser(yara) sık rastlanıyor.

Büyük Köprü Toplardamar Tipi Varis

Varisleri Tedavi Etmek İçin İzlenen Yollar Nelerdir?

En çok ellili yaşlarda araştırılan varis tedavisi birçok yolla yapılabiliyor. Hastalar en çok ameliyatsız varis tedavisi tercih ediyorlar.

Kılcal Varisin ve Retiküler Varisin tedavi yöntemlerini şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Örümcek ağı ve retiküler tipteki varisler için mikroskleroterapi veya radyofrekans termokoagülasyon, transdermal lazer tedavisi
  • Kırmızı renge sahip, bir milimetre çapındaki varisler için radyofrekans termokoagülasyon veya transdermal lazer tedavisi
  • Bir milimetreden kalın varisler için skleroterapi,köpük skleroterapi
  • Büyük toplardamar varislerinde ve köprü damarlarnda ise, endovenöz lazer, radyofrekans ablasyon veya biyolojik yapıştırıcı uygulanabilmektedir.
  • Dışarıdan belirgin olan varis pakelerine miniflebektomi uygulanabilmektedir.

Bu yöntemler bazı durumlarda tamamlayıcı olarak birlikte kullanılabilirler.

Ayrıca bakınız: Varis tedavi edilmezse ne olur?

Varisten Korunmak Adına Yapabilecekleriniz

Her ne kadar piyasada varisten korunmak için kullanmanız tavsiye edilen ilaçlar olsa da bu ilaçlarla varisten korunmanız mümkün değil.

Varisten korunmak için şu yolları izleyebilirsiniz:

  • Uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.
  • Hamilelik boyunca düzenli olarak koruyucu varis çorabı giyin.
  • Düzenli yürüyüş yapmaya çalışın.
  • Her akşam yarım saat boyunca bacaklarınızı yukarı kaldırın.
  • Bacaklarınızı soğuk suyla yıkamayın.
  • Kilonuzu kontrol altında tutmaya çalışın.

Bu yöntemler varisten korunma açısından oldukça yararlı yöntemlerdir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir