Ameliyatsız Varis Tedavisi
Varis hastalığı; muayenehanemizde ameliyatsız olarak gerçekleştirilebilmektedir.
Sizin de varisli damarlar ve örümcek damarlar ağrı ve kramp gibi rahatsızlık verici semptomlarla yaşam kalitenizi düşürüyorsa randevu almak için geç kalmayın.

COVİD-19 BİLGİLENDİRMESİ
Hasta ayrıldıktan sonra 20 dakika süre ile ortam dezenfekte edilmektedir. Ayrıca ortamda virüs ve bakterilerin yaşamasını engelleyen özel cihaz ile 7/24 havada ozon dezenfeksiyonu yapılmaktadır.
Ameliyatsız Varis Tedavisi
Varis tedavisi kişiye özel yapılmalıdır. Tedavi seçenekleri geniş bir yelpazeye sahip olup, eskiden beri uygulanabilen klasik cerrahi yaklaşımdan başlayarak ameliyatsız varis tedavileri olarak olarak lazer, radyofrekans ve biyolojik yapıştırma yöntemlerine kadar uzanmaktadır.
Tedavi aşamasında öncelikle hastanın detaylı öyküsü alınmalıdır. Şikayetlerin nasıl ve ne süredir olduğu detaylıca öğrenilmelidir. Ardından hastanın fizik muayenesi yapılır. Muayenenin ardından tedavi planlaması için Doppler Ultrasonografi ile değerlendirme yapılmalıdır.


Varis Nasıl Tedavi Edilir?
Varis problemi başlangıçta kişide kozmetik sorunlarla karşımıza çıkmaktadır. Fakat, tedavi edilmemesi durumunda bacaklarda ağrı ve uyuşma gibi semptomlara hatta varisli bölgede yara açılmalarına dahi sebep olabilmektedir.
Bu nedenle varis problemi yaşayan hastaların mutlaka bir Kalp ve Damar cerrahı tarafından kontrol ve tedavi altına alınması gerekmektedir. Varis probleminin tedavisi günümüzde cerrahi ve ameliyatsız varis tedavisi şeklinde yöntemler ile uygulanabilmektedir.Günümüzde ameliyatsız varis tedavi yöntemleri öne çıkmaktadır.
Ameliyatsız varis tedavi yöntemleri şu şekildedir; Lazerle ameliyatsız varis tedavisi, Radyo frekans yöntemi ile ameliyatsız varis tedavisi, Köpük tedavisi, Zamk / yapıştırıcı tedavisi, Skleroterapi yöntemidir. Varis probleminin tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağı ayrıntılı bir muayene ile varisli damarların tespit edilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Ameliyatsız Tedavinin Avantajları
- Aynı gün sosyal hayata geri dönülebilir,
- Yatış gerektirmez,
- Narkoz almak gerekmez,
- İşlemden hemen sonra hasta yürüyebilir,
- İyileşme süresi çok kısadır,
- Kapatılan damarın tekrar açılması riski çok azdır,
- Dikiş, kesi veya yara izi olmaz.
Varis Tedavisi Olan Hastalarımızın Yorumları
Op. Dr. Onur Üstünel tarafından varis tedavisi tamamlanmış hastalarımızın yorumlarını inceleyin.
Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Köpük Skleroterapi
Genellikle orta büyüklükte damarlarda uygulanan tedavidir. Köpükle varis tedavisi damar içine verilen köpük, damar içini tahrip ederek damarın yapışmasını ve kapanmasını sağlar.
Varise dönmüş olan damarın kapatılması sağlanır. Köpükle tedavi uygulanarak kapatılan damar tekrar açılamaz ve tedavi sağlanmış olur.
Skleroterapi
Skleroterapi, varis ve örümcek damarlarını tedavi etmek için kullanılan bir tedavidir. Çözeltinin doğrudan etkilenen damarlara enjeksiyonu sonrasında varislerin büzülerek yok olmaları sağlanır.
Skleroterapi yöntemi basit bir uygulama gibi görünse de tecrübeli bir cerrahın uygulaması gereken ciddi bir işlemdir. Bu işlem öncesinde damar haritasının ayrıntılı bir şekilde çıkarılması, hastanın genel sağlık durumunun kontrolü ve yetmezlik gösteren damarın tespiti sonrasında doğru damarın tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Kılcal Varisler için Radyofrekans Termokoagülasyon
Termokoagülasyon işlemi bu alanda en etkin cihaz olan TC3000 ile yapılmaktadır. Sistem radyo dalgalarını oluşturan bir jeneratör cihaz ile bunun dokuya iletildiği iğnelerden oluşmaktadır.
Radyo dalgaları 4mhz frekansında ve süresi ayarlanabilen atımlar halinde uygulanır. 0.075mm-0.15 mm kalınlığındaki iğneler çok özel bir kaplamaya sahip olup sadece batırıldığında uç kısmı ile etkili olur.
Prensipte deriye batırılan iğneler yolu ile iletilen radyo dalgalarının kılcal damarlarının ısı yoluyla pıhtılaşmasına sebep olur.
Genelde 0.9 mm kadar olan kılcal damar varisleri (telenjektaziler), 0.3 mm den küçük varisler, bilek, diz ve yüz gibi yerlerdeki varisler ve her hangi bir cilt tipinde oluşmuş kılcal damar varisleri etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Özel bir hazırlık ya da anestezi gerektirmeden iğne büyüteç altında varis üzerine yaklaşık 1 mm aralıklarla batırılarak pedal yardımı ile atım yapılır. Böylece aralıklı iğne batırarak varisli alan tedavi edilmiş olur.
Tedavi genelde ağrısızdır. Ortalama bir seans 10-15 dk sürer ve bu süre zarfında varisli alana 200-600 atım uygulanarak kabaca toplam 40-80 cm uzunluğundaki kılcal damar varisi tedavi edilmiş olur.
Lazer ve Radyofrekans Yöntemi
Varisli damar içerisine Radyofrekans(RF) veya lazer ile yüksek ısı uygulanması ile ilgili damarın kapanmasını sağlayan oldukça gelişmiş bir tekniktir.
Ultrason eşliğinde uygulanmaktadr. Literatürde üstünlüğü kabul edilmekle beraber klasik cerrahi yaklaşıma tercih edilmektedir.
Özel durumlar hariç Genel anestezi veya belden uyuşturma gerektirmemektedir. Kesi yapılmadan damara iğne ile girişim yapılmaktadır.
İşlem katater aracılığı ile olmaktadır. Lokal anestezi eşliğinde yapılmakta olup, damarın eksizyonu gibi işlemler yapılmaz.
İşlem sonrasında hafif ağrı olmakta olup, hasta normal hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir. Sonuç olarak enfeksiyon riskinin, ağrı ve kanama ihtimalinin en aza indirgendiği tedavi yöntemidir
Yapıştırıcı (Glue) Yöntemi
Damar içerisine ultrason aracılığı ile katater yerleştirilir, ardından Glue sıkılarak damarın kendi üzerine kapatılması sağlanır.
Bu teknikte de genel anestezi veya lokal anestezi gereksinimi olmayıp, işlem sonrası rutin hayatına dönebilmektedir.
Az ağrılı olup, enfeksiyon ve kanama ihtimali yok denecek kadar azdır. İşlem sonrası varis çorabı gereksinimi kısa sürelidir.
Varisler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Varis Tekrarlar Mı?
Doğru tedavi edilen varis tekrarlamaz. Yetmezlik olan tüm damarlar detaylı ultrason ile incelenerek muayene edilip tedavi sürecine ve şekline karar verilirse tekrarlama olasılığı yoktur. Op. Dr. Onur Üstünel’in bugüne kadar tekrar etmiş hiçbir varis hastası bulunmamaktadır.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Varis belirtileri, bacak damarlarının daha fazla görünür olması, genişlemesi, ağrıların olması , bacaklarda yanma, şişlik, kasılma ve ileri aşamalarda ayak bileklerinde yara oluşmaya başlaması şeklindedir.
Varis belirtileri kişinin günlük yaşam kalitesin azaltan şikayetlerdir. Bu şikayetler kişiden kişiye varis oluşumunun konumu ve derecesine göre değişkenlik gösterse de şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Bacaklarda ağrı ve kramp
- Uyuşma Hissi
- Kaşıntı
- Damarlarda belirginleşme
- Damarların deri üzerinden yeşil ve mor renklerde görülmesi
Varis Neden Olur?
Varis oluşumuna neden olan sebepler;
- Genetik yatkınlık,
- Ayakta iş yapmak,
- Uzun süre ayakta kalmak,
- Dar kıyafetler giymek,
- Gebelik,
- Şişmanlık,
- Doğum kontrol hapı kullanmak.
Evde Varis Tedavisi
Varis hastalığı; günlük hayatımızda dikkat edilecek birkaç yöntem ile önlem alabileceğimiz bir hastalıktır.
Varisin evde tedavisi mümkün değildir ancak varisin ilerlemesini günlük hayatımızda alacağımız önlemlerle engellemek mümkündür. Peki nedir bu önlemler?
Uzun süre sabit ayakta durmamak; en basit şekliyle anlatacak olursak, bacaklarımızdaki kirli kanın birikmesiyle toplardamarlarımızdaki sorunlara neden olmasıdır. Sabit ayakta durmanın süresi arttıkça bu etki daha da artacak ve toplardamarlarımızda genişlemelere ve kapakçık sorunlarına dolayısıyla reflü-kaçak dediğimiz varisin nedenlerine sebep olacaktır.
Uzun süre ayakları sarkıtarak oturmak, ayaklarda ödem, kaşıntı, kramp gibi ayakta uzun süre sabit kalma durumundaki etkilere neden olacağından, belirli aralıklarla yürüyerek, dolaşımımıza destek vermek gerekmektedir.

Dr. Onur ÜSTÜNEL Kimdir?
1983 yılında Kütahya’da doğmuştur. Başkent üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimini 6 yıllık başarılı bir eğitim sürecinde tamamladıktan sonra 2007 yılında mezun olmuştur. Kütahya Merkez Seyitömer Sağlık Ocağında zorunlu hizmet kapsamında Pratisyen hekim olarak kariyerine başlamıştır. Akabinde, TUS sınavını kazanarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalında ihtisas eğitimine devam etmiştir. Alanındaki güncel gelişmeleri takip eden Op. Dr. Onur Üstünel, 2014-2015 yılları arasında Bologna Üniversitesi Tıp Fakültesi Sant’orsola Ospedale Kalp Damar Cerrahi Bölümünde, ünlü Kalp Damar Cerrahları Prof. Dr. Roberta Di Bartalemeo ve Prof. Dr. Davide Pacini ile kariyerini sürdürmüştür. 2014 yılında ve 2015 yılında EACTS (European Assosication of Cardiothoracic Surgery) derneğinin Windsor İngiltere’de mesleki kurslarına katılarak akademik gelişimine devam etmiştir. Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra, zorunlu hizmet kapsamında Siirt Devlet Hastanesinde bulunmuş, ardından Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışmaya devam etmiştir. Kariyerine İzmir’de devam eden Onur Üstünel, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışmaya devam etmiştir. Son olarak Bornova Türkan Özilhan Devlet hastanesinde bölümünün ameliyat ve hizmetlerini başlatmıştır. Ardından, buradaki hastalarına daha kaliteli ve butik bir hizmet verebilmek için kendi özel muayenehanesini açarak hasta kabulüne Alsancak’ta devam etmektedir. Aynı zamanda aktif olarak European Association of Cardiothoracic Surgery (EACTS), Türk Kalp Damar Cerrahi Derneği (TKDCD), Ulusal Vasküler Cerrahi Derneği ve European Society for Vascular Surgery ,İzmir Tabip Odası üyesi olan Onur Üstünel hobi olarak İzmir Tenis Kulübüne üyedir.
